Tasarrufları gerçek yatırımlara yönlendirmek, ileri teknoloji ve ekipman kullanılarak bölgeler arasındaki gelişim ve ekonomi farkını minimuma indirmek, istihdam alanını genişletirken yabancı yatırımlarla rekabet gücü de oluşturmak gibi pek çok amaçlı fonu devlet hazinesine bağlı olan yatırım teşvikleri verilmektedir. Teşviklerin şartları, süre ve oranları yatırımın büyüklüğüne bağlı olarak değişmekte, teşvikin alınması için şartları müsteşarlık tarafından belirlenen belgenin alınması gerekmektedir.
Hazine Yatırım Teşvik Belgesi Şartları Nelerdir?
Bahsedilen teşviklerden yararlanmak isteyen yatırımcıların, destek payından yararlanmak adına müsteşarlık tarafından belirlenmiş usullere uygun olarak teşvik belgesi temin etmesi gerekmektedir. Belgenin alınması için;
Gelişmiş ve orta gelişmiş bölgelerde sabit yatırım tutarı minimum 400.000 TL, kalkınma sürecinde olan bölgelerde 200.000 TL olmalıdır. Asgari yatırım bütçesini karşılayan gerçek kişi, sermaye şirketi, kamu kuruluşu klasmanındaki meslek kuruluşları, yabancı firmaların ülkedeki şubesi, anonim veya limited şirketler ile kooperatifler teşvik belgesine başvuruda bulunabilmektedir.
Hazine Yatırım Teşvik Belgesi Hangi Avantajları Sağlar?
Hazine teşvikleri alanlar aşağıda verilen avantajlı durumlara, indirimlere ve destek ödemelerine sahip olabilirler:
Hammadde ve işletme malzemeleri hariç ithalat yürürlükte olan makine ve teçhizatlar için gümrük vergisi ve toplu konut fonundan istisna sağlanır. Teşvik belgesi sahibi işletmelere küresel ithal listelerde yer alan makinaların ithalat için %100 gümrük vergisi muafiyeti uygulanır.
Müsteşarlık tarafından proje bazında uygun olduğuna karar verilen makine ve teçhizatın, yurt içinden imal edildiğinin tespiti halinde, alımı esnasında katma değer vermesi alınmayacaktır.
Teknoparklara yapılan yatırımlar, çevreyi koruma amaçlı yapılan yatırımlar, araştırma geliştirme amaçlı yatırımlar, bilim teknoloji yüksek kurulu tarafından öncelikli görülen teknolojik yatırımlar ve organize küçük sanayi bölgelerine taşınacak olan yatırımlar fondan kredi tahsis edebilirler.
Teşvik belgesine bağlı yatırımın tamamlanmasından itibaren 2 sene içerisinde, 1000 dolar ihracat yapılacağına dair vaatte bulunan şirketlerin kuruluşu için vergi ve harç istisnası uygulaması yapılacaktır.